• Grevelingendam

  Groot onderhoud Flakkeese Spuisluis

 • Grevelingendam
 • Constructieve waterbouw

  Van den Herik Kust & Oeverwerken heeft in samenwerking met Spie Nederland B.V. het project ‘Groot onderhoud Flakkeese Spuisluis’ uitgevoerd.

   

  Het onderhoud aan de Flakkeese Spuisluis was nodig om de waterverbinding tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer te herstellen door het systeem tweezijdig spuiend te maken. Het achterliggende doel was verbetering van de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer.
  Van den Herik nam het waterbouwkundige deel voor haar rekening. Spie heeft de pompinstallaties en de elektrotechnische bedienings- en besturingsinstallaties gemodificeerd en vernieuwd. 
  Na aanpassing van de Flakkeese spuisluis zou de sluis continu moeten spuien, waarbij de spuirichting meebeweegt met het tij.

   

  Energieneutraal object

  De spuisluis is een energieneutraal object geworden. Dit betekent dat het energieverbruik continu is en alleen toeneemt gedurende korte periodes wanneer de vacuümpompen in bedrijf zijn. Additionele maatregelen om het object energieneutraal te maken zijn:

  • Het isoleren van het gebouw, leidingwerk en de ruimte van de hevelkop
  • Toepassing ventilatiesysteem met warmteterugwinning
  • Eigen opwekking energie (zonne- en windenergie)

   

  Impressie werkzaamheden, september 2016:

  Bodembescherming Flakkeese Spuisluis

   

  Timelapse Flakkeese Spuisluis

   

  Eind mei 2017 was de officiële oplevering van de Flakkeese Spuisluis. Hiermee  is de verbinding tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer hersteld en de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer verbeterd. Gedurende de uitvoering van dit project hebben er 24/7 camera's gedraaid die het gehele traject, van uitvoering tot oplevering, in beeld gebracht hebben:

  Timelapse project Flakkeese Spuisluis