• Al sinds 1946 verstand van waterbouw

Wij hebben een heldere visie op waterbouwkundige vraagstukken

Geschiedenis

De wortels van het bedrijf liggen in Sliedrecht. In de 2e Wereldoorlog is een groot deel van de haven van Rotterdam verwoest. Tijdens de wederopbouw moesten veel van de kades en oevers hersteld worden. Jan Hendrik van den Herik werkte daar als steenzetter aan mee. In 1945 besloot hij zelfstandig te gaan werken en diverse steenzetters sloten zich bij hem aan. Het officieel inschrijven van zijn bedrijf gebeurde toen zich een dag voor deed dat hij toch al niet kon gaan werken; 11 april 1946, de dag dat zijn dochter Anneke geboren werd.

De activiteiten van het bedrijf werden uitgebreid met rijs-, zink-, en stortwerk. Daarvoor werden speciale schepen aangeschaft.

 

Een bedrijf van betekenis in de waterbouw

In 1971 is Jan Hendrik van den Herik vanwege gezondheidsredenen uit het bedrijf gestapt en hebben zijn zoon en schoonzoon het bedrijf voortgezet. Van den Herik werd uitgebouwd tot een bedrijf van betekenis in de waterbouw. Het merendeel van de grote rivieren in Nederland werd door Van den Herik onderhouden en de activiteiten werden uitgebreid met baggerwerk. In 1991 besloot de zoon van de oprichter het bedrijf te verlaten en ging de schoonzoon, Arie Struijk, als enig aandeelhouder verder. Innovatie werd heel belangrijk en het bedrijf liep voorop met veel ontwikkelingen waaronder de geocontainer, de wormwielzuiger, scheidingsinstallaties voor verontreinigde baggerspecie, en het gebruik van waterjets om baggerspecie te verplaatsen.

 

Overname baggerbedrijf Prins

Na de overname van baggerbedrijf Prins uit Sliedrecht (het oudste baggerbedrijf van Nederland) verhuisde het bedrijf naar een prachtig pand aan de Industrieweg in Sliedrecht. Om de scope van het bedrijf te verbreden en als hoofdaannemer te kunnen blijven werken in de tijd dat steeds meer disciplines werden gebundeld in één project werden diverse organisaties overgenomen. Daarmee behaalde Van den Herik meerdere civiele disciplines in huis. Ook werd de discipline opsporen van explosieven toegevoegd en een participatie genomen in een middelgroot ingenieurs en adviesbureau.

 

Groei: internationalisering en breed dienstenpakket

Daarna werd het bedrijf weer verder uitgebouwd door internationalisering en door het aanbieden van een breder pakket aan diensten. Het bedrijf was niet langer alleen uitvoerend bezig maar het bedrijfsbureau werd flink groter zodat het hele traject van idee tot realisatie binnen de groep zelfstandig kan worden doorlopen.