-
-
- Opdrachtgever:
- Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam, The Great Bubble Barrier
-
- Locatie:
- Amsterdam
-
- Aanvang & oplevering:
- oktober- november 2019
-
Constructieve waterbouw
Begin november 2019 is de Bubble Barrier officieel geopend: een ‘scherm’ van luchtbellen dat plastic vangt in de Amsterdamse grachten. Deze Bubble Barrier is geplaatst door Van den Herik voor The Great Bubble Barrier, die opdracht kregen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.
De Bubble Barrier is een muur van luchtbellen gemaakt door een buis met kleine gaatjes op de bodem waar lucht doorheen wordt geperst. De luchtbellen brengen in de gracht zwevend en drijvend plastic naar het wateroppervlak. De Bubble Barrier werkt 24 uur per dag en zeven dagen per week. Deze innovatieve vinding is schoon, hindert scheepvaart en vissen niet en kan over de hele breedte van rivieren of kanalen worden ingezet.
Van den Herik werd geselecteerd door The Great Bubble Barrier vanwege een eerdere goede samenwerking bij een test-pilot in Kampen. De leerruimte in Kampen is onderdeel van een prestatiecontract, daarbij voert Van den Herik al het waterbouw-gerelateerde werk uit. Van daaruit was het aanleggen van het ‘bellenscherm’ een logische stap. Ook heeft Van den Herik meegedacht met The Great Bubble Barrrier over de vertaalslag van ontwerp naar uitvoering.
In voorgaande pilots werd aangetoond dat de Bubble Barrier 86% van drijvend testmateriaal (vanaf 1 mm) in binnenwater onderschept. Wat het effect is op de kleinere microplastics van 0,02 mm tot 0,5 mm wordt op dit moment onderzocht in een onderzoek met gezuiverd afvalwater bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof.
Het project in Amsterdam wordt uitgevoerd door The Great Bubble Barrier en Waternet, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam en in samenwerking met Van den Herik, STOP! Micro Waste, Canadianpond en de Plastic Soup Foundation. Ook bij de uitvoering is rekening gehouden met efficiency en CO2 besparing; zo is bewust gebruik gemaakt van materieel van Waternet en geen materieel vanuit Sliedrecht aangevoerd.