25-03-2025

Meer zand voor het strand van Cadzand en Groede

In opdracht van Rijkswaterstaat zijn we half maart gestart met werkzaamheden op de stranden van Cadzand en Groede. Voor het onderhoud van de kust voeren we met sleephopperzuigers bij Cadzand 610.000 kubieke meter zand uit de Noordzee aan. Aansluitend wordt het strand bij Groede (tussen Nieuwesluis en Breskens) versterkt met 325.000 kubieke meter zand. Dit extra zand is nodig om Zeeuws-Vlaanderen te beschermen tegen de zee.

 

Het strand en de duinen vormen een belangrijke bescherming tegen de zee. Maar wind, golven en stroming nemen steeds zand mee van de kust. Rijkswaterstaat meet ieder jaar de Nederlandse kust en stelt op basis van die gegevens een suppletieprogramma op. Op die manier wordt de Nederlandse kustlijn op zijn plaats gehouden.

 

De werkzaamheden bij Cadzand zijn gestart op 14 maart en duren circa vijf weken, onder meer afhankelijk van het weer. De werkzaamheden vinden plaats op het strand tussen Cadzand Haven en de Verdronken zwarte polder. Daarna volgt het strand bij Groede, tussen Nieuwesluis en Breskens. Hier wordt naar verwachting gewerkt tot eind juni. Tijdens de werkzaamheden is het werkterrein afgezet. Zodra het aangebrachte zand weer droog en stevig genoeg is om eroverheen te lopen, is het strand weer beschikbaar voor badgasten.

 

‘Recreatief zandfonds’
Deze zandsuppleties worden uitgevoerd om ons te beschermen tegen de zee. Voor gemeentes aan de Zeeuwse kust is naast de veiligheid, ook van belang dat er op het strand voldoende droog zand ligt voor inwoners en toeristen. In 2022 hebben de Zeeuwse kustgemeenten een ‘recreatief zandfonds’ opgericht. Het doel van dit zandfonds is om, in aansluiting op het reguliere suppletieprogramma, de stranden te behouden voor recreatief gebruik.

 

De werkzaamheden op het strand van Cadzand maken deel uit van een pilot met dit zandfonds.  Deze worden speciaal in het voorjaar uitgevoerd. Doorgaans krijgen aannemers van Rijkswaterstaat twee jaar de tijd om een suppletie uit te voeren. Mocht dit tot hogere kosten leiden, dan worden deze gefinancierd uit het zandfonds. Daarnaast wordt er in Cadzand extra zand aangebracht bovenop de al geplande suppletie, op kosten van het zandfonds.
Na afloop van de pilot evalueren Rijkswaterstaat en de Zeeuwse kustgemeenten samen de uitkomsten, om te bepalen of deze werkwijze in de toekomst breder toegepast kan worden.

 

foto: Rijkswaterstaat