25-06-2024

Samenwerken en vertrouwen leidt tot succes

Nu het stof is neergedaald blikken we terug op een spraakmakend project, de benadering, het verwijdering en de uiteindelijke ontmanteling van de vliegtuigbom in de Claes de Vrieselaan, Rotterdam. Dat doen we samen met Anouk van der Ree. Zij is vanaf de tenderfase tot en met de oplevering van het werk betrokken geweest bij dit bijzondere project.

 

“Afgelopen maanden heb ik me beziggehouden met de voorbereiding en uitvoering van het project 'Benaderen en verwijderen blindganger Claes de Vrieselaan'.

 

Binnen Van den Herik loopt dit project al een hele tijd, aangezien onze afdeling explosieven opsporing al in 2016 is gestart met de detectiewerkzaamheden. En dat was nadat ons zusterbedrijf Saricon het nodige historisch onderzoek had verricht.

 

Naar aanleiding van deze eerste metingen zijn ze begonnen met de eerste voorbereidingen. Er is gekeken naar mogelijke uitvoeringsmethodes en ontwerpen. De gemeente Rotterdam moest 6 huishoudens uitkopen. Uiteindelijk zijn vorig jaar de 3 panden boven de blindganger gesloopt, om zo ruimte te maken voor het benaderen.

 

Een langlopend traject, waarbij ik dus eigenlijk als je het zo bekijkt maar voor een kort stukje aan heb meegewerkt.

 

In oktober 2023 zijn we op de tenderafdeling aan de slag gegaan met de aanbesteding voor de daadwerkelijke uitvoer, het benaderen en naar boven halen van de bom, van dit project. Hierbij heb ik meegedacht over de uitvoeringsmethodes, welk materieel nodig zou zijn en hoe de planning eruit zou komen te zien.

 

Aangezien dit project een combinatie is van civiel werk (het aanbrengen en ontgraven van een damwandkuip) en OOO-werkzaamheden* (het uiteindelijk benaderen van de blindganger), was er in de tenderfase al veel samenwerking met deze afdeling. En met succes, want uiteindelijk zijn alle 3 de EMVI-plannen door de gemeente Rotterdam beoordeeld met een 10! *opsporing ontplofbare oorlogsresten

 

Na deze mooie uitslag ben ik samen met de afdeling OOO gestart met de werkvoorbereiding. In februari dit jaar konden we dan eindelijk echt buiten starten met onze werkzaamheden. Vanaf hier ben ik bij het projectteam met daarin Robert Vos, Hans Wolsheimer en Eric Schot-gerrits gebleven als uitvoerder en kon ik dus al onze ideeën en voorbereiding in de praktijk brengen.

 

Ons team heeft binnen een paar weken tijd de damwand geplaatst, de bouwkuip ontgraven, gordingen aangebracht en natuurlijk de blindganger gelokaliseerd.

 

Op 30 mei was het zo ver, in samenwerking met de EOD is de blindganger geïdentificeerd, de ontsteker verwijderd en is de bom op de springlocatie op de Maasvlakte tot ontploffing gebracht. De hele operatie is die dag succesvol verlopen en uiteraard was dit voor mij de ultieme afsluiting van zo’n bijzonder project. We zijn momenteel nog bezig met de afrondende werkzaamheden, maar ik kan nu al terugkijken op een supermooi werk en een hele fijne samenwerking met mijn collega's van de explosieven opsporing.

 

Het was heel leerzaam om op deze manier een project van aanbesteding tot en met uitvoering mee te maken. Natuurlijk is het extra gaaf dat mijn eerste ervaring met onze OOO-afdeling gelijk dit bijzondere project was.”

 

Anouk heeft tijdens de uitvoer van dit project nauw samengewerkt met Senior Deskundige OOO Robert Vos, Machinist en Assistent Deskundige OOO Hans Wolsheimer en Machinist TCVT Eric Schotgerrits. We zijn trots op dit team en de klus die ze samen hebben geklaard!