24-02-2022

Burgemeester aanwezig bij generale inspectie duurzaam schip Van den Herik-Sliedrecht

Vandaag is de generale inspectie van de 'state of the art' duurzame voortstuwingsmotoren van schip de Prins 1. Burgemeester Jan de Vries stapte aan boord van het schip om de generale inspectie van dichtbij mee te maken. Samen met directeur Jan Huijbers en hoofd technische dienst Bert Lenting bespreken ze de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid waar Van den Herik en de waterbouwsector voor staan.

 


V.l.n.r.: Bert Lenting, Jan Huijbers, Jan de Vries en Hilbert de Jong. 

 

Nieuwe motoren
De Prins 1 is al ca. 30 jaar onderdeel van de vloot van waterbouwer Van den Herik. Om het schip tot de koplopers in de markt te laten behoren op het gebied van uitstootreductie, is een flinke investering gedaan. De motoren van de Prins 1 zijn vervangen door stage V (gecertificeerd Tier 6 uitstoot niveau) motoren in combinatie met een SRC installatie en fijnstof filtratie.

 

Stage V motoren voldoen aan de hoogste Europese emissienorm. De SCR installatie is een uitlaatgasnabehandeling systeem. “Met de combinatie van stage V motoren en SCR installatie reduceren we de uitstoot van stikstofoxiden (NOx),CO2  en fijnstof optimaal.” Vertelt directeur Jan Huijbers.

 

De Prins 1 is al ruim 30 jaar onderdeel van onze vloot en vaart vanaf nu zelfs veel schoner dan de Europese Stage V norm. Die norm schrijft een maximale uitstoot van 1.8 gram stikstof per kWh voor, de Prins 1 vaart vanaf nu met een uitstoot van slechts 0.4 gram stikstof per kWh. Daarnaast zijn de motoren geschikt voor het gebruik van biobrandstoffen waarmee de co2 uitstoot nog verder zal worden gereduceerd tot meer dan 90%. Hiermee beschikt Van den Herik met de Prins 1 over één van de schoonste schepen in de waterbouwsector.

 

De nieuwe vaarmotor: Paccar MX-13 

 

Jan Huijbers vertelt dat Van den Herik de kennis en kunde in de regio gebruikt voor het realiseren van de verduurzaming. "We zijn bij Hoogendijk, hier in ons eigen dorp, voor de motoren geweest en bij de scheepwerf van Kooiman in Zwijndrecht voor de installatie. Burgemeester de Vries: "Mooi om te zien dat deze verduurzaming door een Sliedrechts bedrijf wordt gerealiseerd en dat daarbij lokaal wordt gezocht naar samenwerking." 

 

Awards en Certficeringen
Voor de vernieuwde duurzame Prins 1 zal een Green award worden aangevraagd. Daarmee wordt dit, na de Prins 6, het tweede binnenvaart schip met Green award in de vloot van Van den Herik Sliedrecht. De zeegaande hopperzuiger Charlock van het bedrijf werd eerder het Clean Ship Certificaat toegekend.

 

"Onze schepen zijn groen gekleurd, die kleur doen we eer aan met de verduurzaming van onze vloot", aldus Jan Huijbers.