08-07-2022

Bubble Barrier innovatief 'wapen' tegen plastic in rivieren; Van den Herik ontwikkelt innovatieve aanlegmethode.

Plastic uit het water halen, het is een moeilijke missie. Jaarlijks komt er tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. In Katwijk wordt het plastic afgevangen voor het de zee bereikt, maar hoe?

 

Een nieuwe innovatieve methode daarvoor is de Bubble Barrier, ontwikkeld door The Great Bubble Barrier®, een bellenscherm, opvangsysteem en een luchttoevoer systeem in één. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht te pompen door een geperforeerde buis. De geperforeerde buis wordt diagonaal op de bodem van de waterweg gelegd. Het luchtbellenscherm dat ontstaat geleidt het plastic dat in het water zweeft of aan komt drijven omhoog en door de diagonale plaatsing van het bellenscherm in de stroming wordt het plastic naar het opvangsysteem aan de waterkant geleid, waar het uit het water wordt verwijderd.

 

In opdracht van The Great Bubble Barrier® heeft Van den Herik-Sliedrecht met succes een Bubble Barier aangelegd in de Oude Rijn met een nieuw ontwikkelde en, innovatieve legmethode. Door deze methode is de plaatsbepaling van de Bubble Barrier veel nauwkeuriger, en worden de bubbelbuizen met beugels op de benodigde hoeveelheid ballast-tegels geklemd, gecontroleerd naar de bodem gebracht.

 

Al twee keer eerder legde Van den Herik een Bubble Barrier met The Great Bubble Barrier® aan. Het bedrijf is trots deze innovatie weer een stap verder te brengen. De Bubble Barriers zijn afgelopen jaren uitgebreid getest en in gebruik genomen. Die projecten lieten zien dat Bubble Barriers plastic deeltjes vanaf 1mm kunnen afvangen en dat 86% van het drijvende test materiaal in waterwegen wordt afgevangen. ‘Als bedrijf vinden we het mooi op deze manier bij te dragen aan de vermindering van de plasticsoep’, vertelt Jeroen Terlingen, MT-lid Van den Herik. ‘Daarnaast geeft het energie de innovatiekracht van ons bedrijf aan het werk te zien’.

 

De Bubble Barrier is eind juni aangelegd, 4 juli geopend en zal nog vele jaren 24 uur per dag, 7 dagen per week plastic afvangen over de gehele breedte van de rivier zonder de (plezier)vaart te hinderen.