• Versterking inlaat Passewaaij

 • Kust- & oeverwerken

  In opdracht van Staatsbosbeheer herstellen wij de oevers nabij de in 2015 gerealiseerde inlaat Passewaaij langs de Waal bij Tiel.

   

  Het werk omvat het beschermen van de oevers tegen erosie bij de inlaat Passewaaij. Na een hoogwaterperiode in het voorjaar van 2016 zijn de oevers aan de Waalzijde gaan eroderen. De uitspoeling van de taluds is zodanig dat de oevers moeten worden verstevigd, zodat deze rivieroevers niet verder inzakken. Hiervoor worden de oevers eerst aangevuld met zand waarna er kraagstukken worden aangebracht met daarop stortsteen.

   

  Nieuwe nestlocatie oeverzaluw


  Elders binnen het gebied wordt een nieuwe nestlocatie voor de oeverzwaluw gecreëerd. Dit doen we, omdat de huidige oevers in het voorjaar en in de zomer nestlocaties zijn van de oeverzwaluw. Na het aanbrengen van de stortsteen zijn deze oevers niet meer geschikt als nestlocatie.

   

  Aanvulling op eerdere werkzaamheden


  De Passewaaij is een uiterwaard aan de rechteroever van de Waal, ten zuidwesten van Tiel. Eerder is hier een project door ons gerealiseerd. In 2015 hebben wij hier de inlaatconstructie Passewaaij aangelegd, waardoor de bestaande nevengeul bij hoogwater mee kan stromen met de rivier. Het versterken van de inlaat is een aanvulling op deze eerder verrichte werkzaamheden. 

   

  Lees meer over de werkzaamheden in dit gebied in de flyer van Staatsbosbeheer.